Restpytt och planering för att minska matsvinnet

Enligt undersökningar som gjorts 2014 visar att svenskar slänger i snitt 74 kilo mat/person och år eller 0,8 kg/dag för en familj på fyra personer.

Att ta vara på rester och minska på vårt matavfall  är en viktig del som hjälper till att minska klimatpåverkan samt minska övergödning och spridningen av gifter i vår miljö. Matsvinnet kostar dessutom i hel del, man räknar på att en familj på fyra slänger mat för ca 6000 kr på ett år! 

Ett par sätt att minska matsvinnet är att planera matinköpen, inte köpa för mycket, ta tillvara på så mycket av råvaran som möjligt (gör t.ex buljong på skalrester), ta tillvara på rester och se till att tömma förpackningar helt.

Ett tips som jag tagit till mig är att planera in en ”restdag” när vi planerar veckans mat för det blir i princip alltid lite olika matvaror över. Dagens lunch blir t.ex. en ”rest-pytt” gjord på de grönsaker och rotfrukter som fanns i kylen och ett par vegokorvar.

Läs mer matnyttigt på Naturvårdsverket, där hittar du även filmer om matsvinn och annat smått och gott.  där hittar du även länkar för att göra en ”matsvinnskoll”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *