Ökad risk för hjärtinfarkt på julafton. 

En studie som gjorts under 16 år i Sverige visar på att risken för hjärtinfarkter ökar med 37 % på julafton. (En vanlig dag ser man ca 50 hjärtinfarkter men på julafton är det runt 70 fall som inträffar). 

Tidigare studier har visat på att stress, oro, ångest och sorg ökar risken för hjärtinfarkter. Även långa resor, fet mat tänkas vara anledningar till den förhöjda risken under julen, det är dock inga tydliga slutsatser man kan dra. 

Även på nyårsdagen visar det sig att risken är förhöjd med 20%, man tror att det kan kopplas till ett förhöjt intag av alkohol, mat, exponering för kalla temperaturer och dålig sömn under natten. Även under midsommar visade det sig vara en förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt. 

Studien är gjord på närmare 300 000 fall under åren 1998-2003. Läs hela studien här.  

Några tips inför stundande julhelger: 

  • Sänk kraven på dig själv, saker behöver inte vara ”perfekt”, förenkla för dig själv, all mat behöver inte lagas från grunden. 
  • Involvera familj/vänner och hjälps åt.
  • Försök göra sådant du mår bra av om du har lite extra ledigt; umgås, träna, läs böcker,
  • Kan du göra något åt det som känns kravfyllt? Vill du inte umgås med hela släkten så kanske du inte måste?
  • Håll igång träningsrutinerna. Eller varför inte skapa nya när du är ledig? Kanske någon i släkten är sugen att haka på?
  • Maten vi äter har stor inverkan på vårt mående och kan bidra med hälsofördelar eller vara bidragande till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar.
    Ett grönare julbord kan vara ett bra alternativ.

Är du ensam men vill fira i gemenskap så erbjuder bl.a. Svenska kyrkan julfirande tillsammans bl.a. på Gottsunda församling.

Här hittar du flera aktiviteter som Svenska kyrkan erbjuder. 

Jag hade svårt att hitta flera alternativa julfiranden i Uppsala men har kontaktat UNT som tidigare år gjort listor på detta och hoppas på att de kan skapa en lista på detta och gör den lättillgänglig för folk. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *