Soja, tofu

Sojaprodukter är en grym källa till protein och ett bra proteinrikt livsmedel speciellt för dig som äter vegetariskt eller veganskt. Men det är även en produkt som tidigare har fått väldigt mycket kritik eftersom att sojaodlingarna innebär att man skövlar stora ytor av skog. Men den största delen av sojan som framställs används som djurfoder och iSverige används 90 procent av sojan vi importerar till djurfoder och i världen används minst 75 procent  till djurfoder. 

En vegetarisk/vegansk kost är den bästa ur klimatsynpunkt vilket för många är en anledning till att äta mer vegetariskt. Tycker du att det känns krångligt med en övergång kan du börja lite smått, kanske en eller två vegetariska dagar i veckan, eller genom att minska mängden kött du använder i olika rätter genom att använda linser och rivna morötter i köttfärsen och minska på köttfärsen eller varför inte byta till sojafärs istället? 

Ett grymt recept med som jag gjorde med tofu nyligen är Sticky tofu som kanske kan vara ett gott alternativ att testa? Grymt goda bara som de är eller till lite ris, en wok eller som en del i asiatisk inspirerad buffé? 

Läs mer om i SVTs artikel där de skrivit mer  om sojan och där de även länkar till studier gällande vegetarisk kost, dess klimatpåverkan och hur vi ska nå klimatmålen. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *