Veganska pannkakor

Dessa veganska pannkakor är en favorit här hemma! De är gjorda med en bas av havredryck och kikärtsspad (aquafaba).
Aquafaba kan du använda till både bakning och matlagning. 3 msk ersätter ett ägg och kan användas till t.ex. maränger, topping till muffins och paj, mousse, aioli och mycket annat! Så nästa gång du äter kikärtor se till att du tar vara på spadet!
Läs mer om vad du kan göra med Aguafaba på MittKök eller här (engelska recept).


Veganska pannkakor, ca 12-15 st

  • Kikärsspad från 1 st 400 g tetra (gärna ekologiska)
  • 5 dl ekologiskt vetemjöl (jag brukar byta ut 2 matskedar mjöl mot 2 msk havre- eller vetekli för höger fiberhalt och även byta till 1 dl grahamsmjöl+4dl vetemjöl)
  • 8 dl havremjölk
  • Ca 1 tsk salt
  • Mjölkfritt smör till stekning

Gör så här: 

  • Mät upp mjöl och salt i en bunke och rör om.
  • Klipp av ett hörn på kikärtsförpackningen och häll ut spadet i en annan bunke. Blanda ihop spadet med 2 dl av havredrycken.
  • Blanda sedan samman mjölet med vätskan och vispa ordentligt för att få bort klumpar.
  • Blanda därefter i resterande havredrycken och vispa ordentligt.
  • Låt smeten stå i 30 minuter i rumsvärme innan stekning (för att få bäst konsistens på pannkakorna).
  • Värm upp en stekpanna/plättjärn och stek i mjölkfritt smör på medelstark värme (jag brukar köra på 5-6 av 9). Stek ca 2 min (tills kanterna börjat få färg och pannkakan börjat stelna i mitten. Jag brukar tjuvkika genom att lyfta pannkakan lite för att se att den fått bra färg) Upprepa allt igen tills smeten är slut 🙂

Servera med önskade tillbehör så som färska bär, banan, sylt, glass eller lite socker. 🤤

Restpytt och planering för att minska matsvinnet

Restpytt och planering för att minska matsvinnet

Enligt undersökningar som gjorts 2014 visar att svenskar slänger i snitt 74 kilo mat/person och år eller 0,8 kg/dag för en familj på fyra personer.

Att ta vara på rester och minska på vårt matavfall  är en viktig del som hjälper till att minska klimatpåverkan samt minska övergödning och spridningen av gifter i vår miljö. Matsvinnet kostar dessutom i hel del, man räknar på att en familj på fyra slänger mat för ca 6000 kr på ett år! 

Ett par sätt att minska matsvinnet är att planera matinköpen, inte köpa för mycket, ta tillvara på så mycket av råvaran som möjligt (gör t.ex buljong på skalrester), ta tillvara på rester och se till att tömma förpackningar helt.

Ett tips som jag tagit till mig är att planera in en ”restdag” när vi planerar veckans mat för det blir i princip alltid lite olika matvaror över. Dagens lunch blir t.ex. en ”rest-pytt” gjord på de grönsaker och rotfrukter som fanns i kylen och ett par vegokorvar.

Läs mer matnyttigt på Naturvårdsverket, där hittar du även filmer om matsvinn och annat smått och gott.  där hittar du även länkar för att göra en ”matsvinnskoll”.