HÄLSO- OCH LIVSSTILSANALYSER

Hälso- och livsstilsanalysen mäter och omvandlar dina hjärtslagsdata till personlig information om stressnivåer, återhämtningsförmåga, konditionsförmåga (VO2Max) och sömn. Med hjälp av mätningen och en elektronisk dagbok analyseras stress, återhämtning och fysisk aktivitet och ger dig en överblick över hur kroppen reagerar vid arbete, fritid och vila. Livsstilsval och mönster som stödjer eller belastar det egna välbefinnandet identifieras och orsakerna till överbelastning eller svag återhämtning belyses. Du får även rådgivning kring vilka förändringar som behövs för ett bättre välbefinnande utifrån din egen situation. Även små förändringar kan göra stor skillnad!  

Hälso- och livsstilsanlysen hjälper dig:

  • Förbättra ditt välbefinnande 
  • Lära dig känna igen stressorer samt hantera din stress bättre.
  • Förbättra din prestationsförmåga i vardagen eller gällande fysisk aktivitet 
  • Förbättra din återhämtning 
  • Minska risken för sjukskrivningar 
  • Se effekterna av din fysiska aktivitet och mäta din konditionsnivå

Förbättra återhämtningen

Identifiera stunder av återhämtning och förstå hur du fyller på dina resurser. Lär dig hur du återhämtar dig bättre och laddar batterierna för att känna dig piggare och mer fokuserad.

Hantera stress

Känn igen aktiviteter som orsakar stress, identifiera belastande faktorer i privatlivet och på jobbet och lär dig hantera den dagliga stressen på ett mer effektivt sätt. 

Motionera rätt

Se effekten av din träning och mät din konditionsnivå. En förbättrad kondition är en essentiell del av ett helhetsmässigt välmående och minskar stress samt bidrar till en bättre återhämtning. 

Sömn

Analysera sömnen, dess kvalité samt dess återhämtande effekt. Få förståelse för hur din vardag påverkas av sömnen samt hur sömnen påverkar dina resurser. 

Det här ingår i hälso- och livsstilsanalysen:

Uppstart/rådgivning, 30 minuter
72 timmars mätning i din vardag: arbete, sömn, fritid
Personlig rapport och en dygnet runt-profil över vilka faktorer som påverkar ditt välbefinnande och din prestationsförmåga
Mätning av konditionsnivå
Hälsocoaching/personlig rådgivning (50 minuter)
Åtgärdsplan baserat på nuläge och målsättning. 

Pris: 2 450 kr

Uppföljningsanalys inkl. jämförelserapport: 1 950 kr 

 

Så fungerar det 

Hälso- och livsstilsanalysen genomförs med hjälp av mätverktyg från Firstbeat som mäter hjärtfrekvensvariabilteten och omvandlar dina hjärtslagsdata till personlig information om stressniver, återhämtningsförmåga, konditionsförmåga (VO2Max) och sömn.

1. Mät 
Tre dagars mätning av hjärtfrekvensvariabilitet i din vardag; arbete sömn och fritid. 

 

2. Lär dig av data
Få en personlig dygnet runt-profil över vilka faktorer som påverkar ditt välbefinnande och din prestationsförmåga. 

 

3. Se effekterna
82 % av användarna har lyckats förbättra sin stresshantering, träning och sömn. 

 

4. Hitta balansen
Få personlig rådgivning och gör förändringar till det bättre 

0 %
av svenskarna i yrkeslivet har en hälsofarligt dålig kondition.

Konditionsnivån och dess inverkan på hälsan
Som en del i hälso- och livsstilsanalysen mäts din syreupptagningsförmåga. Testet tillhandahåller information om huruvida konditionsnivån är tillräcklig för att främja och skapa god hälsa och fungerar som en effektiv motivationsfaktor för att bli fysiskt aktiv och förbättra konditionen. Du får även individuell coachning för att hitta lösningar till ett bättre välmående där även små förändringar kan göra stor skillnad! 

En hög maximal syreupptagningsförmåga innebär god uthållighet och har en positiv inverkan i det dagliga livet. En bra kondition är förknippat med bättre hälsa, högre prestationsnivåer och det är vetenskapligt bevisat att en god kondition minskar stress, bidrar till en bättre återhämtning och minskar risken för ett flertal sjukdomar. 

Förbättrad syreupptagningsförmåga bidrar till många hälsofördelar bl.a:

  • Att du är mer energisk och bättre klarar av belastande situationer.
  • Att du känner dig friskare och starkare och skyddar ditt hjärta.
  • Möjlighet att minska risken för ett flertal sjukdomar samt öka din livslängd.
  • God uthållighet samt bättre prestationsförmåga.

Hur görs mätningen? 
Konditionsnivån mäts under tiden som du utför en 30 minuters rask promenad, antingen ute eller på löpband och ger en uppskattning av din aerobiska konditionsnivå samt information om huruvida konditionsnivån är tillräcklig för att främja och skapa god hälsa. Du får även veta hur du ligger till jämfört med andra i din åldersgrupp. Att mäta och veta konditionsnivån kan även fungera som en effektiv motivationsfaktor för att bli fysiskt aktiv och förbättra konditionen.

Forskningen bakom hälso- och livsstilsanalysen
Hälso- och livsstilsanalysen genomförs med hjälp av mätverktyg från Firstbeat som är vetenskapligt förankrade. Testerna har genomfört  på över 250 000 anställda i Europa. Firstbeat är baserat på vetenskap och har används i forskningssyfte av ledande universitet och forskningsinstitutioner runtomkring Europa, Nordamerika och Australien. Forskning har bedrivits inom olika vetenskapliga sammanhang som idrottsfysiologi, företagshälsovård, idrottscoaching, sömnforsknning, psykoterapi och beteendevetenskap 100+ vetenskapligt referentgranskade publikationer och forskningsarbeten samt tiotals avhandlingar finns publicerat där man nyttjat Firstbeats analytik. Läs mer om forskningen.